Hantar Karya?

Salam pengunjung blog yang dihormati.

Halaman ini istimewa untuk adik-adik yang sedang berusaha untuk menghantar karya ke media. Ada beberapa media cetak yang bersesuaian mengikut tema dan genre penulisan yang hendak dihantar. Terlebih dahulu, kita mesti melihat dan meneliti format media tersebut. Contoh yang jelas ada dalam akhbar Berita Harian setiap Sabtu ruang Sastera; yang disertakan format tertentu yang diperlukan editor.

Berikut senarai yang boleh diambil perhatian sebelum menghantar karya; sama ada sajak atau cerpen :

1. Pastikan karya kita sesuai dengan saluran media. Kita dapat mengesan cara dan gaya sesebuah media; skop penulisannya dan sasaran pembaca. Contohnya, melalui penyiaran karya-karya yang disiarkan. Cuba kita banding dan bezakan akhbar perdana dengan majalah hiburan. Audien pembaca sasaran media. Kita juga perlu membaca karya-karya penulis lain.

2. Lampirkan surat atau melalui emel tujuan kita menghantar/menyumbang karya. Tuliskan dengan bahasa yang baik dan mengikut struktur Bahasa Melayu yang betul, tanpa menggunakan sebarang singkatan yang boleh merosakkan penggunaan Bahasa Melayu.

3. Senarai butiran dan biodata diri. Kelulusan akademik secara ringkas dan pencapaian penulisan (jika ada) hendaklah dilampirkan di dalam surat tersebut. Begitu juga dengan alamat, nombor telefon dan nombor kad pengenalan.

4. Media cetak. Saya pautkan alamat blog teman penulis (klik sini) yang menyenaraikan hampir kesemua media cetak di tanah air kita. Namun, sebelum menghantar karya, kita mesti membeli majalah atau akhbar tersebut untuk memastikan format dan editor yang terkini. Pastikan juga ruangan karya, mungkin sudah berubah.

Beberapa perkara yang baik dilakukan sebelum menghantar karya:
1. Edit dan semak berulang kali.
2. Pastikan karya kita benar-benar sesuai untuk media yang hendak dihantar.
3. Semak senarai yang saya tulis di atas.
4. Berdoa dan bertawakal.

Beberapa perkara yang perlu dielakkan :
1. Usah menghantar karya yang sama serentak ke media berlainan.
2. Usah menulis di dalam emel/surat seperti mendesak editor menyiarkan karya.
3. Usah berputus asa.

Semoga ianya dapat membantu adik-adik yang sedang bersemangat untuk menghantar karya ke media cetak. Jika saya ada tertinggal tip-tip baharu, boleh kongsi di ruangan komen. Insya-Allah, saya akan cuba mengemaskini halaman ini jika ada input-input baru.Salam hormat,
W.B.Rendra.